Línies Addicionals

Un programa de
Catalunya Música.

De dilluns a divendres,
de vuit a nou del vespre.

dijous, 31 de maig del 2007

El Cor Madrigal enregistra la música coral d'Homs

"Joaquim Homs, música per a cor mixt a cappella" és el títol del CD que acaba d'editar el segell Iberautor amb música coral del compositor català Joaquim Homs. Els intèrprets són els cantaires del Cor Madrigal, dirigits per la seva directora titular, Mireia Barrera.

D'aquest disc en parlarem dijous i també dels concerts corals que hi haurà la temporada que ve dins del cicle Palau 100, amb la participació del Cor Jove de l'Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l'Orfeó Català.
.

Etiquetes de comentaris:

dimecres, 30 de maig del 2007

Festival de Música Antiga d'Aranjuez 2007

Fins al 24 de juny la localitat madrilenya d'Aranjuez acull la catorzena edició del seu festival de música antiga. Aquest cicle de mica en mica ha anat guanyat prestigi i també ha augmentat tant el nombre com el format dels concerts. En l'edició d'enguany, hi participen artistes catalans com el contratenor Xavier Sabata o el Cor Madrigal, entre d'altres.

Dimecres, us oferirem un reportatge on sentirem Javier Estrella, el director artístic del Festival de Música Antiga d'Aranjuez, que ens parlarà de la història i la filosofia d'aquest festival, així com de la discogràfica vinculada a aquest cicle.

Aquí teniu el dossier de premsa i la programació del festival.
.

Etiquetes de comentaris:

Michael Nyman, compositor de música de cinema

A la secció 'El violí vermell' conversarem amb Xavier Cazeneuve sobre el compositor Michael Nyman i la seva obra cinematogràfica. Nyman és un dels pares del minimalisme musical i una de les icones de la música d'avantguarda.

En parlarem arran de l'aparició a casa nostra dels primers títols del segell discogràfic del mateix Nyman, MN Records, distribuïts per Harmoni Mundi, que inclouen tant bandes sonores ("El contracte del dibuixant", "El piano"), com també dues òperes d'aquest compositor ("Man and Boy: Dada", "Love Counts").
.

Etiquetes de comentaris:

dimarts, 29 de maig del 2007

Joan Guinjoan, homenatge a Viena i catàleg

El compositor tarragoní Joan Guinjoan és notícia aquests dies per dos motius. En primer lloc, perquè aquest dimecres l'Institut Cervantes de Viena li ret un homenatge a través d'un concert que protagonitzaran els membres del BCN 216, dirigits per Nacho de Paz.

I en segon lloc, la setmana passada es va presentar el llibret amb el catàleg actualitzat de les obres d'aquest compositor que serà consultable també a través del web www.joanguinjoan.com.

De tot plegat en parlarem aquest dimarts a les "Línies".
.

Etiquetes de comentaris:

dilluns, 28 de maig del 2007

Lang Lang i la sonata KV 330 de Mozart

Etiquetes de comentaris:

Física i Música. Vibracions per a l'ànima

Comencem la setmana parlant d'una exposició interessant que es fa aquests dies a CosmoCaixa. Es tracta de "Física i Música. Vibracions per a l'ànima", una mostra que s'acosta al so i al fet músical des de la ciència. Els instruments, les qualitats del so, les cançons de bressol o el violí com a obra d'enginyeria són alguns dels temes que formen part d'aquesta exposició.

En parlarem aquest dilluns amb Jorge Wagensberg, director del CosmoCaixa.

Si voleu consultar el dossier de premsa, feu clic aquí.

Etiquetes de comentaris:

dissabte, 26 de maig del 2007

Setmana del 21 al 25 de maig

DILLUNS 21:
- Àlex Susanna, director de la Fundació Caixa Catalunya, ens valora l'exposició "La música i el III Reich", que s'acaba diumenge (27/05).
- Plácido Domingo celebra (19/05) els quaranta anys del debut al Teatre de l'Òpera de Viena.
- La revista "Ópera Actual" arriba al número 100 i concedeix els seus premis anuals a Jaume Aragall, l'Associació Amigos Canarios de la Ópera i a Sandra Ferrández.
- Convocatòria oberta a Girona per participar en el Dia de la Música.
- L'Associació Trujamán organitza les V Jornades de Guitarra de València.

DIMARTS 22:
- Diana Negre parla de la Biblioteca del Congrés de Washington.
- L'Orquestra Simfònica d'Euskadi soluciona els problemes laborals dels seus músics.
- Èxit de la Jornada de Fons Documentals de Músics de la Fundació Pau Casals. Els becaris de la Fundació per al curs 2007-2008 seran Pau Codina Masfarrer, Òscar Alabau Fernández, Bruno Hurtado Gonsálvez, Alvaro Martín Herrero, Pablo Sánchez Payo i Ferran Solà Albrich.
- Sevilla acull la primera assemblea de l'Associació Espanyola de Festivals de Música Clàssica, que presideix Luis López de Lamadrid.
- La ciutat de Mar del Plata projecta crear un Museu Piazzolla.

DIMECRES 23:
- Xavier Domínguez, codirector artístic del Festival Tiana Antica, ens comenta el més destacat de l'edició del 2007 d'aquest cicle.
- Xavier Cazeneuve ens parla del 30è aniversari de l'estrena de "La guerra de les galàxies".
- Maria Joao Pires oferirà (08/06) a Girona un concert de piano sol per primer cop en 10 anys a l'Estat.

DIJOUS 24:
- Manel Gasch, prefecte de l'Escolania de Montserrat, ens comenta el viatge que el cor de nois ha fet per Suïssa.
- El Cor Accentus publica "Via Crucis", un CD amb obres de Franz Liszt on també hi participat la pianista Brigitte Engerer.
- L'ESMUC i la Fundació Victòria dels Àngels posen en marxa la primera convocatòria de les beques Victòria dels Àngels per a estudiants de cant.
- Apareix a Londres l'últim enregistrament de Maria Callas. Data de 1973 i denota el declivi important de la cantant en aquell moment.
- El Fringe d'Edimburg estrenarà "The Turing Test" del compositor escocès Julian Wagstaff sobre la intel·ligència artificial.
- El Liceu acull l'estrena (25/05) de "Le portrait de Manon" i "La veu humana" en un programa doble.

DIVENDRES 25:
- Entrevista a Jesús Reina, que debuta amb l'OBC amb el concert de Txaikovski.
- Bernat Vivancos serà el nou director musical de l'Escolania de Montserrat.
- Conferència "Victòria dels Àngels i l'òpera" (28/05), impartida per Jorge Binaghi, a l'ESMUC.
- Barcelona TV emet la pel·lícula "El violí vermell".
- Rosa Cullell, directora general del Gran Teatre del Liceu, nomenada presidenta d'Òpera XXI.
- El Petit Palau, finalista dels Premis Europeus de Qualitat 2007.
- Jordi Savall convoca 5.600 espectadors en els 6 concerts del cicle "El so original" que s'han fet a L'Auditori de Barcelona.
.

Etiquetes de comentaris:

La pregunta de la setmana del 21 de maig

El concurs d'aquesta setmana posa en joc un CD amb música de Georg Friedrich Haendel (1685-1759). Un disc que inclou cantates italianes de Haendel i també una sonata en trio. Es tracta d'"Il duello amoroso", l'últim treball discogràfic del contratenor Andreas Scholl, que ha gravat conjuntament amb la soprano Hélène Guilmette i el conjunt Accademia Bizantina, dirigit per Ottavio Dantone.

Tenim un parell d'exemplars d'aquest disc que ens ha cedit gentilment la discogràfica Harmonia Mundi, que sortejarem entre aquells de vosaltres que encerteu aquesta pregunta:

Part de la música inclosa en el CD que us regalem va ser escrita i estrenada per Haendel a Itàlia. Sempre es diu que aquest país va ser decisiu dins de l'etapa de formació del compositor.
Quan va anar Haendel a Itàlia per estudiar?
(Volem que ens digueu quin any hi va arribar i quin any se'n va anar)

Hi podeu participar a través de qualsevol d'aquestes adreces:

sms al 7033 catlinies + la resposta + nom i cognoms
(Preu 1,2 € + IVA)

Carta o postal a
Catalunya Música
Programa "Línies Addicionals"
Av. Diagonal, 614
08021 BARCELONA


Resposta: Va arribar l'any 1706 i se'n va anar el 1710.
Guanyadors: Joan Ferré i Assumpta Badia.
.

Etiquetes de comentaris:

divendres, 25 de maig del 2007

Catalunya Música s'estrena al YouTube



Etiquetes de comentaris:

Jesús Reina debuta amb l'OBC

El jove violinista malagueny Jesús Reina (1986) debuta aquest cap de setmana a la temporada de l'OBC amb tres concerts on tocarà el "Concert per a violí i orquestra" de Txaikovski. La direcció musical anirà a càrrec d'Eiji Oue, el titular de l'orquestra. El programa inclou també la "Simfonia núm. 10" de Dmitri Xostakóvitx.

A les "Línies" de divendres sentirem l'entrevista que hem tingut amb aquesta jove promesa del violí.

Podeu descarregar-vos el programa d'aquest concert fent clic aquí.

Per cert, el concert del diumenge a les onze del matí el podreu seguir en directe, a través de Catalunya Música.
.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous, 24 de maig del 2007

L'Escolania de Montserrat a Basilea

Del 16 al 20 de maig, l'Escolania de Montserrat va participar al Festival Internacional de Cors Joves de Basilea.

De com ha anat l'experiència i també del repertori que han ofert aquests dies, en parlarem aquest dijous amb Manel Gasch, prefecte de l'Escolania.
.

Etiquetes de comentaris:

dimecres, 23 de maig del 2007

Tiana Antica 2007

Del 26 de maig al 3 de juny, Tiana acollirà la vuitena edició de Tiana Antica, el seu Festival de Música Antiga. Seran quatre concerts que es faran repartits en dos caps de setmana.

Dimecres parlarem de les novetats més destacades de l'edició d'enguany amb Xavier Domínguez, un dels directors artístics del festival.

Des d'aquí podeu consultar el programa de mà (anvers i revers).
.

Etiquetes de comentaris:

30 anys d'una revolució musical cinematogràfica

Aquesta setmana, a la secció El violí vermell, parlarem del 30è aniversari de la banda sonora de la pel·lícula "La guerra de les galàxies", de John Williams. Una fita en la composició musical cinematogràfica que va suposar una revolució dins del gènere.

De les característiques d'aquesta banda sonora i de la renovació que va suposar en el món de les bandes sonores en parlarem amb Xavier Cazeneuve.
.

Etiquetes de comentaris:

John Williams i Star Wars

Etiquetes de comentaris:

dimarts, 22 de maig del 2007

La Biblioteca del Congrés de Washington

Aquest dimarts, Diana Negre, en la crònica que ens fa cada quinze dies des de la capital dels Estats Units, ens parlarà de la Biblioteca del Congrés. Aquesta és probablement la biblioteca més gran del món i segurament la que conté més fons de documents musicals, tant en format de partitures com de llibres, documents sonors i manuscrits.

Si voleu consultar la part de música, feu clic aquí.
Des d'aquest altre enllaç podreu consultar tot el fons de catàleg.

També podeu consultar les col·leccions referides al món de la música americana que hi ha a la Biblioteca del Congrés.
.

Etiquetes de comentaris: ,

Imatges de la Biblioteca del Congrés




Etiquetes de comentaris:

dilluns, 21 de maig del 2007

Últims dies per veure "La música i el III Reich"

Diumenge que ve, 27 de maig, tanca l'exposició gratuïta "La música i el III Reich. De Bayreuth a Terezin", que els últims mesos s'ha pogut veure a La Pedrera, la seu de la Fundació Caixa Catalunya a Barcelona.

Aquest dilluns parlarem amb Àlex Susanna, director de la Fundació, perquè ens faci una valoració de com ha anat la mostra, i també li demanarem quines mostres relacionades amb la música tenen previstes de cara al futur.
.

Etiquetes de comentaris:

Homenatge a Hans Krasa (1899-1944)

Etiquetes de comentaris:

diumenge, 20 de maig del 2007

Setmana del 14 al 18 de maig

DILLUNS 14:
- Roger Alier ens parla del llibre "El trobador. Retrat de Josep Carreras" que acaba de publicar.
- Parlem també de "Khovantxina" de Mussorgski, que es fa al Gran Teatre del Liceu del 15 de maig al 3 de juny.
- Mladen Colic, de Sèrbia, guanya el Concurs de Piano Maria Canals.
- Inca acull la presentació d'un nou llibre de partitures del compositor Antoni Torrandell, que inclou la primera simfonia.
- La Quinzena Musical de Sant Sebastià recuperarà "L'Ottavia" de Domenico Scarlatti.
- Pierre Boulez s'acomiada de la direcció operística amb "De la casa dels morts" de Janacek.

DIMARTS 15:
- El musicòleg Josep Dolcet és a Roma, investigant sobre el compositor Domènec Terradellas, gràcies a un premi de la Fundació Ernest Lluch.
- Núria Ballester, conservadora del Museu Pau Casals, ens comenta les activitats que aquests dies ha organitzat la Fundació Pau Casals.
- La xarxa REMA de música antiga farà una assemblea a Barcelona, coincidint amb el final del Festival de Música Antiga.
- Milos Forman és a València, on dirigeix escènicament l'òpera-jazz "Un passeig ben pagat".
- El conjunt Il Fondamento edita un cd amb música orquestral de Juan Crisóstomo de Arriaga.

DIMECRES 16:
- Xavier Cazeneuve ens parla de la producció clàssica de Miklós Rozsa.
- Jordi Vivancos, director del Concurs Maria Canals, valora l'edició del 2007 d'aquest certamen.
- Eiji Oue audicionarà la setmana que ve joves músics de l'ESMUC i la JONC, per incorporar-los com a reforços de l'OBC.
- El Museu de la Música de Barcelona farà jornada de portes obertes coincidint amb el dia internacional dels museus (18/05).
- L'Orquestra de València farà una gira pel centre d'Europa i tocarà a l'Expo de Saragossa 2008.

DIJOUS 17:
- El compositor Bernat Vivancos i el director d'escena i actor Ignasi Tomàs parlen de la cantata "El gran alquimista" que s'ofereix aquest curs, com a activitat de Cantània, arreu de Catalunya.
- Sentim dos fragments del disc "Acuitacantar 5".
- Anton Serra, responsable de cicle "Música als Palaus", comenta el més destacat de l'edició d'enguany.
- Sotheby's prepara una subhasta d'un lied inèdit de Mendelssohn.

DIVENDRES 18:
- Reportatge sobre el que el director rus Vladimir Fedoseyev va dir en roda de premsa sobre els concerts que fa el cap de setmana al capdavant de l'OBC.
- Xavier Cester comenta la "Manon" de Massenet que va veure a Berlín.
- Auxiliadora Toledano Redondo guanya l'edició del 2007 del Concurs Paper de Música de Capellades.
- L'Escolania de Montserrat participa (del 16 al 20/05) en el Festival Internacional de Cors Joves de Basilea.
- El programa Nydia, del 33, ofereix un reportatge sobre el contratenor Xavier Sabata.
- El Festival de Música Antiga de Barcelona acaba diumentge (20/05), amb un concert monogràfic de Mozart, a càrrec d'Andreas Staier, Lorenzo Coppola i l'Orquestra Barroca de Freiburg.
.

Etiquetes de comentaris:

dissabte, 19 de maig del 2007

La pregunta de la setmana del 14 de maig

Nova pregunta. Aquest cop posem en joc exemplars del llibre "El trobador. Retrat de Josep Carreras" de Roger Alier. D'aquest llibre en parlarem el dilluns 14.

Quina pel·lícula va veure Josep Carreras de petit i va animar-lo a convertir-se en cantant?

Pistes: Aquesta pel·lícula la protagonitzava Mario Lanza, es va estrenar el 1951, i tractava de la vida d'un gran cantant d'òpera italià de començament del segle XX.

Hi podeu participar a través de qualsevol d'aquestes adreces:

sms al 7033 catlinies + la resposta + nom i cognoms
(Preu 1,2 € + IVA)

Carta o postal a
Catalunya Música
Programa "Línies Addicionals"
Av. Diagonal, 614
08021 BARCELONA

Resposta: "El gran Caruso"
Guanyadors/es: Antoni Viñals, Raul Boix, Anna Alsina i Carme Cabello.
.

Etiquetes de comentaris:

El Gran Caruso

Etiquetes de comentaris:

divendres, 18 de maig del 2007

Vladimir Fedoseyev dirigeix música russa a L'Auditori

Continua la temporada de concerts de l'OBC, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Aquest cap de setmana, amb un programa que sonarà en tres concerts format integrament per música d'autors russos. A la primera part sonarà l'"Obertura espanyola núm. 1" de Mikhaïl Glinka, després arribarà el "Concert per a piano i orquestra núm. 2" de Serguei Rakhmàninov, amb Oleg Maisenberg com a solista. La segona part l'ocuparà una única obra, la "Simfonia núm. 6" de Dmitri Xostakóvitx

Els concerts els dirigirà Vladimir Fedoseyev (foto), que torna a l'OBC després d'onze anys d'absència. A les "Línies" de divendres sentirem alguns extractes del que el director rus va dir a la roda de premsa.

Si voleu descarregar-vos el programa del concert, feu clic aquí.

Catalunya Música us oferirà en directe el concert de diumenge, dia 20, a partir de les 10.55h.
.

Etiquetes de comentaris:

dijous, 17 de maig del 2007

"El gran alquimista"

La cantata "El gran alquimista", amb música de Bernat Vivancos sobre un text de Miquel Desclot, és l'obra que ha encarregat enguany Cantània, una activitat participativa en la qual s'inscriuen escolars de cicle mitjà i superior de primària de tot Catalunya.

En total 16.000 nens i nenes hauran participat en la trentena d'audicions que es faran fins al 7 de juny a Barcelona, Granollers, Mataró, Manresa, Olot i Vilafranca del Penedès.

Aquest dijous parlarem amb Bernat Vivancos i també amb Ignasi Tomàs, director d'escena i narrador.
.

Etiquetes de comentaris:

Música als Palaus 2007

Del 18 de maig al 16 de juny es farà una nova edició del cicle "Música als Palaus". Dijous parlarem amb el flautista Anton Serra, un dels impulsors d'aquest cicle de concerts que es fa en diversos espais de la ciutat de Barcelona.

Si voleu descarregar-vos el programa d'enguany en pdf, feu clic aquí.
.

Etiquetes de comentaris:

dimecres, 16 de maig del 2007

La doble vida de Miklós Rózsa

La setmana passada, a la secció 'El violí vermell', vam parlar de l'obra musical cinematogràfica de Miklós Rózsa, aprofitant l'avinentesa que enguany se celebra el centenari del seu naixement.

Aquesta setmana hi tornem, però per parlar de la seva obra per a sala de concert, sense la qual no es pot copsar la totalitat de la vida d'aquest compositor tan important per a la música de cinema. En parlarem, com sempre, amb Xavier Cazeneuve.


La secció, un cop emesa, la podeu recuperar a través d'aquest enllaç.
.

Etiquetes de comentaris:

dimarts, 15 de maig del 2007

Investigant Domènec Terradellas

El 8 de gener, la Fundació Ernest Lluch va concedir el I Premi Ernest Lluch de Recuperació del Patrimoni Musical al musicòleg Josep Dolcet, després que el seu projecte Domènec Terradellas, un compositor europeu va rebre el recolzament unànime de la Comissió Cultural.

Dolcet és aquests dies a Roma, on investiga sobre aquest compositor català que va desenvolupar la major part de la seva activitat fora de les nostres fronteres. Li trucarem perquè ens parli del que ha trobat fins ara.
.

Etiquetes de comentaris:

Setmana intensa a la Fundació Pau Casals

Del 17 al 19 de maig, la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració de la Vil·la Casals-Museu Pau Casals i de l'Auditori Pau Casals, ha organitzat una sèrie d'activitats al voltant del Dia Internacional dels Museus, que se celebra des de fa anys el 18 de maig.

Dijous (17/05) hi haurà una Jornada de Fons Documentals de Músics a Catalunya, adreçada a musicòlegs, arxivers, responsables d'arxius musicals i músics en general interessats en el món dels fons musicals.

Divendres (18/05) es farà una jornada de portes obertes al Museu Pau Casals, que es podrà visitar lliurement de 10 a 14 i de 16 a 18.

Finalment, dissabte (19/05) hi haurà les proves per atorgar les beques de la Fundació Pau Casals que acabaran amb un concert a la nit, a l'Auditori Pau Casals, a càrrec de l'Orquestra Camerata XXI i les becàries Anna Comellas i Ònia Tomàs.

De tot plegat en parlarem aquest dimarts amb la Núria Ballester, conservadora del Museu Casals.
.

Etiquetes de comentaris:

dilluns, 14 de maig del 2007

"El trobador. Retrat de Josep Carreras" de Roger Alier

Començarem la setmana amb una entrevista a Roger Alier, professor de la Universitat de Barcelona, crític musical i divulgador de l'òpera i de tot el que l'envolta. Aquest cop el portem al programa per parlar del seu últim llibre, "El trobador. Retrat de Josep Carreras". L'acaba de publicar Edicions Dau.

Amb Alier parlarem de la trajectòria de Carreras i també de què es pot trobar en aquesta biografia.

Etiquetes de comentaris:

Carreras a "La forza del destino"



"La vita e inferno all'infelice" de l'acte III
de l'òpera "La forza del destino" de Giuseppe Verdi.
.

Etiquetes de comentaris:

"Khovantxina" arriba al Liceu

"Khovantxina", de Modest Mussorgski, és el següent títol de la temporada 2006-2007 del Gran Teatre del Liceu. S'estrena dimarts (15/05) i es podrà veure fins al 3 de juny. La versió que s'ofereix és la que Dmitri Xostakòvitx va completar l'any 1959. Es tracta d'una coproducció amb el Théâtre Royal de la Monnaie (Brussel·les).

La direcció musical serà de Michael Boder i la direcció d'escena de Stein Winge, a partir de l'escenografia de Chloe Obolensky.

Aquí en trobareu el repartiment, les biografies i el resum argumental.

Foto: Johan Jacobs ©
.

Etiquetes de comentaris:

diumenge, 13 de maig del 2007

Setmana del 7 a l'11 de maig

DILLUNS 7:
- Josep Maria Almacelles, professor de l'IES Mercè Rodoreda de l'Hospitalet ens parla de la problemàtica que aquests dies viu la música a l'ESO.
- Entrevistem Miguel Morate, director d'Audioclásica, coincidint amb el canvi de format d'aquesta publicació.
- Paul McCartney guanya el Classical Brit Award al millor àlbum de música clàssica.

DIMARTS 8:
- Diana Negre ens parla de la guitarra "Brahms" de Paul Galbraith.
- Xavier Cester ens fa la crònica de l'estrena de l'òpera "El viaje a Simorgh" de José María Sánchez Verdú.
- Thomas i Stuart Mitchell asseguren que han trobat una partitura enigmàtica amagada a la capella de Rosslyn, una de les esglésies d'"El codi da Vinci".
- Karlheinz Stockhausen ha estrenat les seves últimes dues obres a Roma. Actualment té 79 anys.
- Cantània va estrenar (07/05) "El gran alquimista" de Bernat Vivancos i Miquel Desclot.

DIMECRES 9:
- Reportatge sobre la roda de premsa de presentació dels concerts de vint anys de Catalunya Música.
- Xavier Cazeneuve ens parla de la vessant cinematogràfica del compositor Miklós Rózsa, coincidint amb el centenari del seu naixement.
- Reportatge sobre el Concurs Internacional de Execució Musical Maria Canals 2007.
- La Simfònica de Galícia celebra aquests dies el 15è aniversari.

DIJOUS 10:
- Programa especial des de L'Auditori de Barcelona. Entrevistes al director d'orquestra Manel Valdivieso, al compositor Joan Vives Sanfeliu. També parlem amb Jesús Rodríguez Picó i Mònica Pagès, responsables del programa "Vint anys de música" que s'estrena aquell mateix dia. Parlem igualment amb el nostre company Joan Vives Bellalta, amb Àlex Robles (coordinador de Catalunya Música), Oleguer Sarsanedas (director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio).
- Ignasi Pinyol, amb un micròfon autònom, entrevista oients diversos i també els compositors Manuel Garcia Morante i Jordi Cervelló, i a Joan Oller, director general de L'Auditori.

DIVENDRES 11:
- Reportatge sobre el 40è aniversari del SCIC, que estrena la cantata "Flor d'escarabat", amb música de Carles Santos i text d'Albert Roig, i també sis cançons d'autors d'aquí sobre textos de poetes catalans.
- El compositor manresà Agustí Charles estrena (12/05) "Elapsed Memories" amb l'OBC.
- Gerard Claret ens parla de la "Simfonia Andorrana" de Sergio Rendine que s'estrena (12/05) a Ordino.
- Tres finalistes d'Estats Units, Txèquia i Sèrbia a la prova final de Concurs Maria Canals (13/05).
.

Etiquetes de comentaris:

dissabte, 12 de maig del 2007

La pregunta de la setmana del 7 de maig

Entrem en la setmana clau de les celebracions del vintè aniversari de Catalunya Música. El dia 10 la nostra emissora farà 20 anys. Per aquest motiu, aquest cop la pregunta girarà al voltant d'aquest fet.

Quin lloc ocupa Catalunya Música en la vostra vida diària, quan us agrada escoltar-nos i quins són els espais que més us interessen?

Només pel fet de contestar alguna d'aquestes preguntes entrereu en el sorteig de 5 fantàstics lots de discos compactes i de 5 invitacions dobles per visitar el Museu Pau Casals del Vendrell.

També entrareu en el sorteig del concurs d'aquesta setmana si opineu sobre altres fets de l'actualitat, com ara l'estrena de la pel·lícula "Això és ritme!". Si l'heu vista, què us ha semblat? Us ha agradat?

Podeu participar-hi a través de qualsevol d'aquestes adreces:


sms al 7033 catlinies + la resposta + nom i cognoms
(Preu 1,2 € + IVA)

Carta o postal a
Catalunya Música
Programa "Línies Addicionals"
Av. Diagonal, 614
08021 BARCELONA

Guanyadors/es: Concepció Molist Coma, Maria Llebaria, Gloria Gutiérrez, Josep Boquera i Salvador Gasull

A l'apartat "Comentaris" podeu consultar el que ens heu escrit fet arribar alguns de vosaltres.

Moltes gràcies a tots/es!!!
.

Etiquetes de comentaris:

divendres, 11 de maig del 2007

40è aniversari del SCIC

Aquesta setmana, a causa del programa en directe que farem dijous des de L'Auditori, modificarem els continguts habituals del nostre espai. Així doncs, la secció que dediquem setmanalment al món de la música coral la farem divendres.

Aquell dia parlarem del 40è aniversari del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya que estrenarà la cantata "Flor d'escarabat" de Carles Santos i Albert Roig, per a cor d'infants, petit grup musical i solistes diumenge que ve, al Palau Sant Jordi.

Si voleu descarregar-vos el programa, feu clic aquí.
.

Etiquetes de comentaris: ,

Estrenes a Barcelona i a Andorra

Dissabte, 12 de maig, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per Jacques Mercier, estrenarà l'obra "Elapsed memories" ("El transcórrer dels records"), del compositor manresà Agustí Charles (foto). Aquest divendres parlarem amb l'autor d'aquesta peça.

En el mateix concert hi sonarà el "Concert per a piano i orquestra núm. 3" de Serguei Prokófiev (amb el debut d'Àlex Alguacil, al costat de l'orquestra) i també les suites núm. 1 i 2 del ballet "Bacchus et Ariane" d'Albert Roussel.

Aquí podeu descarregar-vos el programa del concert.


També divendres parlarem d'una altra estrena, que es farà dissabte, en aquest cas a Andorra. Es tracta de l'encàrrec que ha fet l'ONCA (Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra) per celebrar el 15è aniversari de l'orquestra andorrana. L'obra que s'estrenarà és la Segona Simfonia "Andorrana" de Sergio Rendine. De tot plegat en parlarem amb el seu director artístic, Gerard Claret.
.

Etiquetes de comentaris:

dijous, 10 de maig del 2007

Catalunya Música fa 20 anys!

Aquest dijous, com us estem anunciant des de fa dies, farem el programa obert al públic que vingui a L'Auditori de Barcelona per veure el concert de celebració dels vint anys de la nostra emissora. Començarem una hora abans, a les 7 del vespre.

Passaran pels micròfons de Catalunya Música, entre d'altres, Oleguer Sarsanedas (director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio), Àlex Robles (coordinador de Catalunya Música); Manel Valdivieso, director de la JONC Filharmonia, i un dels responsables del programa del concert que es podrà escoltar a partir de les 8. També tindrem Joan Vives Sanfeliu, autor de les noves sintonies de Catalunya Música que s'estrenaran en el concert; Jesús Rodríguez Picó i Mònica Pagès, del programa "Vint anys de música"; i Joan Vives Bellalta, que ens parlarà de l'edició especial del programa "Solistes" que sonarà a partir de les 10 del vespre.

També tindrem l'Ignasi Pinyol, amb un micròfon autònom captant l'àmbient previ al concert.

Després del programa, cap a les 19.50h, Montse Aguilera ens comentarà el concert, acompanyada del poeta Miquel Desclot, autor dels textos.

Si voleu descarregar-vos el dossier de premsa, feu clic aquí.

Atenció!
El concert el podeu seguir a través d'internet a través d'aquest enllaç.
.

Etiquetes de comentaris:

El directe de L'Auditori

Heus aquí algunes fotos del programa en directe que vam fer el 10 de maig al hall de L'Auditori de Barcelona, amb motiu de la celebració dels 20 anys de Catalunya Música.
Moltes gràcies per acompanyar-nos!

Si feu clic sobre cada imatge, veure les fotos en gran.

D'esquerra a dreta: Dani Guinot, Joan Vives, Raimon Colomer, Ignasi Pinyol (d'esquena), Santi Soler, Pere Andreu Jariod i Joan Vives Sanfeliu


D'esquerra a dreta: Susanna Bonany, Santi Soler, Oriol Pinart,
Manel Valdivieso, Pere Andreu Jariod i Joan Vives Sanfeliu


A l'esquerra, Manel Valdivieso (director musical de la JONC Filharmonia)
i a la dreta, Joan Vives Sanfeliu
(autor de les sintonies de Catalunya Música)


Xerrant amb Joan Vives Sanfeliu


A l'esquerra, Joan Vives Bellalta (el locutor, flautista i divulgador)
i a la dreta, Jesús Rodríguez Picó (compositor i
realitzador del programa "Vint anys de música")


Els oients


Més oients!.

Etiquetes de comentaris: , ,

dimecres, 9 de maig del 2007

Presentació dels concerts de 20 anys

Aquest dimarts, 8 de maig, s'ha presentat davant dels mitjans el cicle de quatre concerts que Catalunya Música ha organitzat per celebrar el seu vintè aniversari i que es faran a Barcelona, Vila-seca, Lleida i Girona. Els concerts els oferirà l'orquestra JONC Filharmonia dirigida per Manel Valdivieso. L'acte s'ha fet al Museu de la Música de Barcelona.

Del que Oleguer Sarsanedas (director del grup d'emissores de Catalunya Ràdio) i Àlex Robles (coordinador de Catalunya Música) van dir a la roda de premsa, n'hem extret alguns talls de veu que us oferirem a l'edició de les "Línies" d'aquest dimecres.
.

Etiquetes de comentaris:

Centenari del compositor Miklós Rósza

Aquest dimecres parlarem del centenari del naixement del compositor Miklós Rósza, que se celebra enguany. Rósza, compositor hongarès nascut el 1907 i establert als Estats Units des de principis dels quaranta, és conegut, sobretot, per la seva producció musical cinematogràfica, amb bandes sonores com les de les pel·lícules Recuerda (1945), Quo Vadis (1951), Ben-Hur (1959), La vida privada de Sherlock Holmes (1970) o Fedora (1978).

En parlarem, com sempre, a la secció El violí vermell, amb Xavier Cazeneuve.
.

Etiquetes de comentaris:

dimarts, 8 de maig del 2007

Paul Galbraith i la seva guitarra de vuit cordes

Aquest dimarts, com fem cada quinze dies, parlarem amb la Diana Negre perquè ens expliqui coses relacionades amb la música clàssica als Estats Units.

Aquesta vegada ens parlarà del guitarrista escocès Paul Galbraith que toca amb una guitarra que anomena "Brahms", que té vuit cordes.

La crònica, un cop emesa, la podreu recuperar a través d'aquest enllaç.
.

Etiquetes de comentaris:

La guitarra "Brahms" de Paul Galbraith

Etiquetes de comentaris:

dilluns, 7 de maig del 2007

La música a l'ESO, en perill

El Projecte de Decret pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria proposa la reducció d’un 25% de l’assignació horària comuna de la matèria de música respecte de l’actual ordenació curricular (dues hores a primer cicle i dues hores a segon cicle). Aquesta reducció es materialitza en dues hores a primer d’ESO i una sola hora a tercer d’ESO.

Un grup de professors que formen l'Equip de Música a Secundària, vinculat a l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha engegat un web per donar a conèixer aquesta problemàtica. Aquí hi trobareu la informació necessària per a conèixer la situació en que es trobaran, a partir del curs que ve, els professors de música de secundària.

De tot això en parlarem aquest dilluns amb Josep Maria Almacellas, membre d'aquest grup vinculat a la Universitat Autònoma i també professor de música de l'IES Mercè Rodoreda de l'Hospitalet de Llobregat.

L'entrevista, un cop emesa, la podreu recuperar a través d'aquest enllaç.
.

Etiquetes de comentaris:

La revista Audioclásica es renova

Audioclásica és una publicació especialitzada en música clàssica que enguany arriba als 10 anys.

Coincidint amb el número del mes de maig, la revista ha experimentat una profunda renovació que afecta tant als continguts com la forma.

De tot plegat en parlarem aquest dilluns, a les "Línies", amb la companyia de Miguel Morate Benito, el director.

Podreu recuperar l'entrevista, un cop emesa, a través d'aquest enllaç.
.

Etiquetes de comentaris:

diumenge, 6 de maig del 2007

Tradició i modernitat

Si us agrada el món dels instruments, no us perdeu l'exposició "Tradició i modernitat. Lutier i guitarrer, de la fusta al so" que fins al 27 de maig es pot veure a la sala Artesania Catalunya, del carrer Banys Nous, 11, de Barcelona.








.

Etiquetes de comentaris: , ,