Línies Addicionals

Un programa de
Catalunya Música.

De dilluns a divendres,
de vuit a nou del vespre.

dissabte, 30 de setembre del 2006

Setmana del 25 al 29 de setembre del 2006

Començàvem la setmana amb un programa especial sobre Dmitri Xostakòvitx que vam fer coincidint amb el centenari exacte del seu naixement. Al llarg de la setmana hem sentit el que diferents personatges del món de la música opinaven sobre aquest compositor.

Hem parlant del compositor anglès Malcolm Arnold, mort el cap de setmana anterior a Anglaterra. Ho fèiem amb Xavier Cazeneuve i Salvador Brotons. També hem conegut la mort del director d'orquestra Armin Jordan.

Hem sentit el pianista Josep Maria Colom parlant-nos del Capriccio de Stravinski, l'obra que tocava aquesta setmana amb l'OBC.

Hem conegut la polèmica que hi ha aquests dies a Berlín per la suspensió d'un Idomeneu de Mozart per por a la violència islamista. A més, Carles Riera (foto) ens va explicar els problemes que va tenir amb el seu instrument l'agost passat a Londres per culpa de les normes de seguretat dels aeroports anglesos.

En el nostre apartat coral us hem parlat de l'homenatge a Oriol Martorell en el desè aniversari de la seva mort, d'un nou cicle coral a L'Auditori i del I Festival de Corals de Malgrat de Mar.

Joan Pàmies, director de l'Orquestra de Cambra Catalana, ens ha parlat dels seus concerts de tardor que comencen l'1 d'octubre.

Finalment, hem conegut que a València faran un film sobre Vicent Martín i Soler, protagonitzat per Imanol Arias, i que Maria Joao Pires torna a oferir concerts després de la seva malaltia cardíaca.

Etiquetes de comentaris:

divendres, 29 de setembre del 2006

Música coral a les Línies addicionals

Aquest dijous, 28 de setembre, hem parlat del concert d'homenatge a Oriol Martorell en el desè aniversari de la seva mort. També hem conegut el contingut del nou cicle L'Auditori Corals que començarà el mes de gener a l'Auditori de Barcelona i Xavier Chavarria ens ha parlat del Festival de Corals de Malgrat de Mar.

Etiquetes de comentaris:

dimecres, 27 de setembre del 2006

Recordant Malcolm Arnold

Aquest dimarts, 26 de setembre, hem recordat la figura del compositor anglès Malcolm Arnold, mort el cap de setmana passat a Norfolk, als 84 anys. Hem parlat de la seva vessant de compositor de bandes sonores amb Xavier Cazeneuve, especialista en música de cinema; i el compositor Salvador Brotons ens ha apropat a l'autor clàssic.

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns, 25 de setembre del 2006

Tot Xostakòvitx

Aquesta setmana, el nostre programa dedicarà una atenció especial al compositor rus Dmitri Xostakòvitx (1906-1975), coincidint amb el centenari del seu naixement.

Dilluns, 25 de setembre, data exacte del centenari, dedicarem monogràficament el nostre espai a recordar la figura d’aquest músic. Parlarem amb Alberto Sampablo, autor d’un Quadern monogràfic sobre aquest compositor publicat per L’Auditori de Barcelona. En el mateix programa i al llarg de la setmana analitzarem la música i l’obra de Xostakòvitx al costat dels compositors Benet Casablancas, Salvador Brotons i Jesús Rodríguez Picó; del director d’orquestra Manel Valdivieso; Arnau Tomàs del Quartet Casals i Daniel Ligorio del LOM Piano Trio, i dels crítics Xavier Cester i Juan Carlos Moreno.

Paral·lelament, el concurs del nostre programa també tindrà a Xostakòvitx com a protagonista.

Etiquetes de comentaris:

diumenge, 24 de setembre del 2006

La Filmoteca ret homenatge a Xostakòvitx

Roc Villas, director de la Filmoteca de Catalunya, ens parlava divendres 22 del Cicle Xostakòvitx que la sala de cinema barcelonina dedica fins al pròxim 1 d'octubre. En total són 9 les pel·lícules que es podran veure i que porten música d'aquest compositor rus.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte, 23 de setembre del 2006

La pregunta de la setmana del 18 de setembre

Quin any va néixer Enric Granados?

Entre tots els encertants sortegem exemplars de la novel·la El rossinyol abatut de John Milton, per gentilesa de Pagès Editors.

linies.cmusica@catradio.cat
5335 catlines + resposta + nom complet
(preu 0,90 €)

Resposta: 1867
Guanyadors/es: Enric Mora, Carme d'Atxer i Emília Recasens.

Etiquetes de comentaris:

divendres, 22 de setembre del 2006

Setmana del 18 al 22 de setembre del 2006

Àlex Susanna, director de la Fundació Caixa Catalunya, ens ha fet la valoració del simposi Schoenberg a Barcelona, fet a La Pedrera del 14 al 16 de setembre.

Hem parlat amb Tomàs Grau, director musical de Camera Musicae, guanyadors d'un premi a la Fira de Teatre al carrer de Tàrrega.

Hem sentit un fragment del nou disc del cantant de pop Sting, amb música de John Dowland.

Jorge Fernández Guerra, director del Festival de Música Contemporània d'Alacant ens ha comentat les novetats més importants de l'edició d'enguany.

Vam ser a les rodes de premsa de presentació del Festival Mozart de l'OBC, la nova temporada de la Fundació Caixa Terrassa i el tercer cicle del JIC (Joves Intèrprets Catalans).

L'Orfeó Donostiarra visita aquests dies Catalunya per oferir quatre audicions de Carmina Burana de Carl Orff al costat de la Simfònica del Vallès.

Roc Villas, director de la Filmoteca de Catalunya, ens ha parlat del cicle que aquests dies dediquen a Xostakòvitx.

Finalment, hem sabut que Barbara Hendricks, Franz Paul Decker (foto), Jordi Cervelló i Josep M. Mestres han guanyat la Creu de Sant Jordi.

Etiquetes de comentaris:

dijous, 21 de setembre del 2006

L'Orfeó Donostiarra visita Catalunya

Aquest cor centenari és aquests dies a casa nostra per oferir-hi quatre audicions de la cantata profana Carmina Burana de Carl Orff. Actuaran a Terrassa, Sabadell, Barcelona i Lleida, al costat dels solistes Miki Mori, Jordi Domènech i Toni Marsol i la Simfònica del Vallès. La direcció anirà a càrrec del titular de l'Orfeó, José Antonio Sainz Alfaro.

Etiquetes de comentaris: ,

dimecres, 20 de setembre del 2006

22a edició del Festival d'Alacant

El Festival de Música Contemporània d'Alacant és un dels més importants de l'Estat pel que fa a la música dels segles XX i XXI. Aquest any es fa entre els dies 20 i 30 de setembre. Vam parlar amb el seu director, Jorge Fernández Guerra, just el dia abans de l'inici del festival i ens va explicar les novetats més destacables de l'edició d'enguany.

Etiquetes de comentaris:

dimarts, 19 de setembre del 2006

Camera Musicae guanya un premi a Tàrrega

La jove companyia d'òpera Camera Musicae, amb seu a Riudoms, ha guanyat el Premi San Miguel 2006 al "millor espectacle de sala" a la Fira de Teatre al Carrer 2006. Presentaven l'espectacle en català Bastià i Bastiana, basat en l'òpera del mateix títol de Mozart. El guardó, atorgat per votació popular, va valorar l'espectacle amb una mitjana del 9,24. De seguida que vam conéixer la notícia, vam trucar a Tomàs Grau, director musical de la companyia.

Etiquetes de comentaris:

diumenge, 17 de setembre del 2006

Ferran Cruixent, compositor

Aquest músic català fa set anys que és a Alemanya juntament amb el seu germà Oriol, també compositor. El 13 de setembre va venir als estudis de Catalunya Música, aprofitant els seus últims dies de vacances, i ens va explicar moltes coses de com es viu la composició des d'allà.

Etiquetes de comentaris:

dissabte, 16 de setembre del 2006

Setmana del 12 al 15 de setembre del 2006

En Xavier Cester, crític del diari Avui, ens ha parlat de l'estrena d'un espectacle a Anglaterra sobre Muammar al-Gaddafi.

L'edifici de La Pedrera de Barcelona acull aquests dies (del 14 al 16.09) un Simposi Internacional sobre Arnold Schoenberg.

La Sala de Cambra de L'Auditori s'inaugurarà finalment el 9 d'octubre i no el 26 de setembre.

El compositor català, resident a Alemanya, Ferran Cruixent ens ha parlat de com li va i dels seus projectes.

Lito Iglesias, responsable pedagògic del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, ens ha explicat el contingut dels Cursos Monogràfics de música que organitzen adreçats a tot tipus de públic.

Finalment, hem sentit el que es va dir en l'homenatge que l'ESMUC va fer-li a la pianista Alícia de Larrocha (foto).

Etiquetes de comentaris:

dijous, 14 de setembre del 2006

Entrevistes "a la carta"

Una de les novetats més destacades del nostre programa aquesta setmana és la possibilitat de recuperar i poder sentir en diferit algunes de les entrevistes que anem fent a través de la nostra pàgina a internet. Així, fins ara hi ha disponibles les xerrades que vam tenir amb Javier Rozas, director de Goldberg; Ramon Noguera, director de la Polifònica de Puig-reig i Xavier Cester, crític del diari Avui.

Etiquetes de comentaris:

diumenge, 10 de setembre del 2006

Per recuperar programes anteriors

Si us ve de gust sentir alguna edició del programa, podeu recuperar-la a través del web de Catalunya Música, a través de l'opció "Hora a hora. Torna a escoltar la ràdio". Ho podeu sentir a través d'internet o descarregar-vos el programa del dia que us interessi i sentir-lo quan us vingui de gust...

Etiquetes de comentaris:

dissabte, 9 de setembre del 2006

Setmana del 4 al 9 de setembre del 2006

Catalunya Música ha estrenat temporada. A partir del gener del 2007 començarà la celebració del vintè aniversari.

Del 8 de setembre a l'1 d'octubre l'edifici de La Pedrera de Barcelona acull l'exposició Schoenberg-Barcelona.

Javier Rozas, director de Goldberg, ens ha comentat els continguts de l'últim número de la seva revista, que inclou articles sobre William Boyce i el Rèquiem de Mozart i una extensa entrevista a Gustav Leonhardt.

Ha mort la soprano nord-americana d'origen hongarès Astrid Varnay (foto), destacada intèrpret de la música de Richard Strauss i Richard Wagner.

La versió de La Flauta Màgica de Kenneth Branagh s'ha estrenat amb èxit a la Mostra de Venècia.

Ramon Noguera, director de la Polifònica de Puig-reig, ens ha explicat com els hi ha anat en el viatge que han fet per Suècia, Finlàndia i Estònia i ens ha avançat que són a punt de treure un disc de sardanes amb la Principal de la Bisbal.

Etiquetes de comentaris:

divendres, 8 de setembre del 2006

Schoenberg a Barcelona

Del 8 de setembre a l'1 d'octubre del 2006, l'entresòl de la Pedrera acull una exposició "Schoenberg-Barcelona" sobre la relació del compositor Arnold Schoenberg amb la ciutat comtal. La mostra, organitzada per la Fundació Caixa Catalunya, coincideix amb el 75è aniversari de l'estada del compositor austríac a la capital catalana.

Si ho voleu, podeu consultar el dossier de premsa.
.

Etiquetes de comentaris:

Autor: Arnold Schönberg
Títol: Naips
Tècnica: Aquarel·la, ploma i tinta xinesa sobre paper
16 naips solts, sense marc
Mides: 10,5 x 5,5 cm
Any: 1909
© Belmont Music Publishers, Los Angeles


Autor: Arnold Schönberg
Títol: Autoretrat
Tècnica: Aquarel·la sobre paper
Mides: 29,2 x 23,4 cm
Any: 1935
© Belmont Music Publishers, Los Angeles


Arnold Schönberg davant dels seus quadres Autoretrat blau, Autoretrat verd i Mirada Brentwood Park, Los Angeles, ca. 1948
© Arnold Schönberg Center, Viena


Arnold Schönberg. Presa a Barcelona a la Baixada de Briz, 1931/32
© Arnold Schönberg Center, Viena


Arnold Schönberg al seu estudi
Brentwood Park, Los Angeles, ca. 1938
© Arnold Schönberg Center, Viena


La casa d'Arnold Schönberg a Barcelona (Baixada de Briz, 31)
© Arnold Schönberg Center, Viena


Autor: Arnold Schönberg
Títol: Moisès i Aaron
Manuscrit enquadernat, compost de 10 fulls / 20 pàgines
Mides: 35 x 27 cm / 35 x 54 cm
© Belmont Music Publishers, Los Angeles


Arnold Schönberg, Màquina d'escriure per a notació musical (vista frontal)
Reconstruïda per Jakob Scheid
© Belmont Music Publishers, Los Angeles;
© Arnold Schönberg Center, Viena

Etiquetes de comentaris: ,

dijous, 7 de setembre del 2006

Per sentir les Línies en directe

Si voleu sentir les Línies Addicionals en directe, les podeu escoltar a través del web de Catalunya Música amb l'opció de la Ràdio en directe. El programa s'emet de vuit a nou del vespre de dilluns a divendres, just després de les notícies.

Etiquetes de comentaris:

Quatre "línies" sobre el contingut

Les Línies Addicionals tenen com a objectiu principal informar-vos sobre tot allò que passa al voltant del món de la música clàssica. Parem atenció a les diverses temporades de concert de casa nostra, us fem saber les estrenes musicals més interessants, us informem de novetats cinematogràfiques, discogràfiques o editorials relacionades amb el món de la música i sentim les veus dels seus protagonistes.

Correu del programa: linies.cmusica@catradio.cat

Etiquetes de comentaris:

dimecres, 6 de setembre del 2006

Estrenem bloc!!!

Hola!

Un bloc més. No ve d'aquí...
Aquesta vegada encetem un espai on hi tindran cabuda totes aquelles informacions que facin referència al programa Línies addicionals de Catalunya Música que presento des del 4 de setembre del 2006. S'emet de dilluns a divendres de vuit a nou del vespre.

Benvinguts!

Pere Andreu Jariod
http://jariod.blogspot.com

Etiquetes de comentaris: